Informatie Griepvaccinatie 2023


Voor wie is de griepprik?
Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. De Gezondheidsraad adviseert deze mensen om de griepprik te halen. Het gaat om mensen met:

• een leeftijd van 60 jaar en ouder. Hier horen ook de mensen bij die vóór 1 mei van het volgende jaar 60 jaar worden;
• een longziekte, zoals astma waarvoor ontstekingsremmers gebruikt worden, COPD en ernstige en langdurige longschade na COVID-19;
• een probleem in de functie van het hart, zoals na een hartaanval, hartritmestoornissen of hartfalen;
• diabetes type 1 en 2;
• een nierziekte;
• weinig afweer door een ziekte (bijvoorbeeld HIV) door een medische behandeling, zoals chemotherapie of een beenmergtransplantatie, of door medicijnen die uw afweer lager maken;
• neurologische en neuromusculaire ziekten (NNMD) zoals mensen met een spierziekte of andere ziekte(n) aan het zenuwstelsel zoals Parkison of ALS, mensen die een hersenbloeding of herseninfarct doormaakten, mensen met epilepsie of kinderen met algehele ontwikkelingsachterstand;
• zeer ernstig overgewicht (BMI >40);
• dementie;
• een cochleair implantaat;
• een verstandelijke beperking;
• die 22 weken of meer zwanger zijn tussen oktober en 31 december;
• een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen).

Als u tot één van deze groepen hoort, is het belangrijk dat u jaarlijks tussen half oktober en eind november de griepprik haalt. Ook als u zich nu gezond voelt, kunt u ernstig ziek worden van de griep.
Mensen van 60 jaar en ouder krijgen een griepprik aangeboden omdat zij vanwege hun leeftijd een minder actief afweersysteem hebben. Hierdoor kunnen zij sneller en erger ziek worden door griep en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen.

U behoort niet tot de doelgroep, maar wilt wel graag een griepprik?
Dat kan. U vraagt dan bij uw huisarts een recept voor de griepprik. U koopt de griepprik zelf bij uw apotheek en gaat met het vaccin naar uw huisarts(assistente) die de prik zet. U betaalt zelf voor de griepprik en voor het zetten van de prik.
Soms vergoedt de zorgverzekering de griepprik. Vraag uw zorgverzekeraar hiervoor om meer informatie. Apotheken kopen niet veel griepprikken. Het kan dan zijn dat de griepprik bij uw apotheek op is. Er zijn ook werkgevers die hun werknemers de griepprik gratis aanbieden.

Verblijft u in een zorginstelling?
Als u tot één van de eerder genoemde groepen behoort en in een zorginstelling verblijft (bijvoorbeeld een verpleeghuis) dan ontvangt u de griepprik van die instelling.

Griepprik en kinderen
Kinderen tussen 6 maanden en 9 jaar oud die voor de eerste keer tegen griep worden ingeënt, krijgen twee griepprikken. Ze krijgen een eerste griepprik en vier weken later de tweede. Dit is nodig om het lichaam genoeg afweerstoffen tegen de griep aan te laten maken. Is een kind ouder dan 9 jaar, en wordt het voor het eerst tegen de griep ingeënt? Dan krijgt het maar één griepprik.
Kinderen kunnen de griepprik tegelijkertijd met een andere vaccinatie krijgen. Bijvoorbeeld bof-mazelen-rode hond (BMR bof, mazelen,rodehond ). Uw kind krijgt dan in de ene arm de BMR-prik, en in de andere arm de griepprik. Neem bij vragen contact op met het consultatiebureau of uw huisarts.

Griepprik bij zwangerschap
De griepprik is veilig voor de zwangere vrouw en het ongeboren kind. Zwangere vrouwen die horen bij de doelgroep en/of door een bepaalde medische aandoening worden uitgenodigd voor de griepprik. Zij hebben een groter risico om ernstig ziek te worden door griep. Na een griepvaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen tegen het griepvirus. Via de placenta (of moederkoek) vindt uitwisseling plaats van onder andere voedingsstoffen en antistoffen. Zo krijgt de baby ook de antistoffen tegen het griepvirus. Daardoor heeft de baby een kleinere kans om griep te krijgen in de eerste maanden na de geboorte. Ook is de zwangere zelf beschermd. Als de baby of de zwangere toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild.

Griepprik voor zorgverleners
Werkt u in de gezondheidszorg? Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis? Dan is het belangrijk om een griepprik te halen om de kwetsbare patiënten en bewoners te beschermen. Want als u geen griep krijgt, kunt u het virus ook niet overdragen op de patiënten en bewoners.
Bent u verloskundige? Ook dan is het goed om u te laten vaccineren tegen de griep om zwangere vrouwen met een bepaalde medische aandoening te beschermen tegen griep. Zo beschermt u de zwangere vrouwen met wie u werkt.

Wie mogen geen griepprik krijgen?
• Kinderen die jonger zijn dan 6 maanden.
• Mensen die koorts hebben. In dat geval moet u de griepprik pas halen als u geen koorts meer heeft. Overleg hierover met uw huisarts. Bent u alleen verkouden? Dan kunt u de griepprik gewoon halen.
• Mensen die een stootkuur prednison hebben gekregen. U kunt het halen van de griepprik beter uitstellen. Overleg hierover met uw huisarts.
• Mensen voor wie binnen 48 uur na de vaccinatie een operatie staat gepland. Overleg met uw huisarts over het meest geschikte moment om de griepprik te halen.
• Bent u allergisch voor de bestanddelen van de griepprik, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine? Meestal kunt u dan gewoon de griepprik krijgen. Tenzij u bekend met een anafylactische reactie. Overleg met uw huisarts of en hoe u het beste ingeënt kunt worden.


Voor meer nuttige informatie, kunt op de onderstaande link klikken.
Griepprik | RIVM